Intervju

I helgen var jag på anställningsintervju, på en lite exklusivare klädbutik. De hade ringt mig och ville att jag skulle komma på en kortare intervju. Jag blev såklart överlycklig!

Jag skrev genast ner en ambitiös ansökan, och presentation av mig själv och jag redigerade om mitt C V eftersom det av naturliga skäl innehåller mest saker om mina erfarenheter och kompetenser som ekonomiassistent….. Jag lät mig lillasyster läsa igenom det nya Cv:t , och min man läste igenom det och bägge blev imponerade. Min man kommenterade särskilt att det var väldigt säljande och jag blev jättenöjd. Jag kände självförtroendet växa en smula.

Jag klarar det här, tänk om jag får det här jobbet!! Blev lite förväntansfull och glad.

Sen satt jag och hade ångest och funderade på vad jag skulle ha på mig, la upp mina nya jeans och tog fram en liten snygg grå kavaj jag köpte förra hösten. Valde omsorgsfullt topp som inte var för urringad och som kändes trevlig.

Jag tycker aldrig jag riktigt kommer till min rätt i den där intervjusituationen. Den här situationen var ännu värre än vanligt då jag tror arbetsgivaren endast ringde in mig och de andra till intervju för att se hur vi såg ut. Jag förstod det med en gång när jag kom dit. Det här var ingen intervju- det var en första date. Det är iofs inget fel med att en butiksägare vill bli representerad av snygga butiksförsäljare, men var tar det praktiska vid liksom? Finns det ingen gräns för hur okompetent man kan vara gentemot hur snygg man är?

Har inte min arbetsliverfarenhet nån som helst relevans så kanske det hade varit bättre om jag hade fattat det från första början. Då skulle jag lagt en mer omsorgsfull makeup istället för att slösa tid framför datorn och skriva ner ett helt nytt CV som jag trodde skulle fånga deras blick och få dom att förstå vilken bra och ambitiös person jag är. Bestämde mig ju straxt innan intervjun för att förbereda mig lite extra genom att googla på god kundservice och hittade några bra repliker att ge svar på den frågan som jag trodde alla butiksägare frågade sina potentiella anställda: – Vad tycker du är bra kundservice? Men det blev aldrig nån sådan fråga. Istället tog hela intervjun typ 2 minuter.

En av de väldigt få frågorna (kanske bara tre frågor totalt) var ifall jag hade barn. Relevans för butiksarbetet?

Jag kände blickarna upp och ner längs min ganska väldressade kropp och kände mig som en uteliggare som råkat vandra in på NK. Redan vid öppningsrepliken, att de anställde till huvudsak på “personlighet”, såg jag som ett sätt för dom att undvika öppen diskriminering, och min ditintills ganska självsäkra attitydsmur och mitt leende slocknade lite. De kunde omöjligt fått en uppfattning om min personlighet genom det lilla mötet och den lilla informationen de hade på ett papper från arbetsförmedlingen. De ville ju bara se om jag var lång, smal och lagom ung.

Förmodligen hade jag enligt dom inte någon av de tre egenskaperna.

Jag fick inte lämna mitt CV, eller något ansökningsbrev. De hade i princip bara mina kontaktuppgifter och en mycket kortfattad lista över mina arbetsliverfarenheter som de fått av arbetsförmedlingen. De har alltså ingen aning om mina kompetenser- bara mitt utseende, under en nervös situation dessutom.

Det hela avslutades med, ifall vi inte hör av oss så är det inte för att vi inte tyckte att du var tillräckligt bra, utan för att det fanns andra som var bättre. Vi hör av oss i början av veckan ifall du är intressant. Tror dessutom att jag mitt iallt glömde ta av mig mina eländiga glasögon. Så i deras ögon satt jag där med en hjärna och kompetens och ett par glasögon på näsan.

Det kändes inte bra.

femdomcc.org